Aan de slag met de theorie van mentale leeftijden
Als je met deze theorie van MAS1P oftewel mentale leeftijden aan de slag wil, zou je dit als volgt kunnen aanpakken:
- Zie je hardnekkig gedrag dat je verbaast? Vul dan de zin aan: “Dit is heel normaal gedrag op de leeftijd van … “. Daarbij kan het A4-tje met het Overzicht van de emotionele ontwikkeling van 0-12 jaar behulpzaam zijn.
- Bedenk hoe je een kind van die leeftijd zou begeleiden om dat aspect te ontwikkelen, hoe je een kind van die leeftijd een klein stapje verder zou brengen. Hierbij kan het boekje Sociaal-emotionele ontwikkeling – Omschrijving fasen en bijbehorende begeleidingsstijlvan pas komen, daarin staat per vakje in het bovengenoemde A4-tje, wat een passende begeleidingsstijl is.
- Vertaal deze begeleidingsstijl naar de kalenderleeftijd van het kind. Ook al heeft een kind op een bepaald aspect een mentale leeftijd van 2 jaar, als de kalenderleeftijd 11 jaar is, gebruik dan geen babytaal die je bij een 2-jarig kind zou gebruiken. Dan voelt het kind zich al gauw niet serieus genomen. Op cognitief gebied kan de mentale leeftijd zelfs hoger zijn dan de kalenderleeftijd, dus dan kun je de ontwikkelingsstappen ook op dat mentale niveau uitleggen.
Bron:http://www.autipassendonderwijsutrecht.nl/martine-delfos-over-mentale-leeftijden#TOC-Aan-de-slag-met-de-theorie-van-mentale-leeftijden