Fecestransplantatie vermindert autisme gerelateerde klachten met bijna 50%
- Door MedZine Redactie – Overgenomen van het officiële MedZine Blog
- https://www.medzineapp.com/nl/artikel/feces-transplantatie-vermindert-autisme-gerelateerde-klachten-met-bijna-50
- Geplaatst op 10/04/2019

Gastro-intestinale klachten komen veel voor bij kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). Deze klachten zijn gelinkt aan een abnormaal microbioom. Om te onderzoeken welke invloed het microbioom op ASS heeft, hebben onderzoekers van de Arizona State University onderzocht wat het effect van fecestransplantatie bij kinderen met een ASS is. De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd in Scientific Reports.
Het aantal kinderen met een ASS is in de afgelopen twintig jaar fors gestegen. De behandeling van ASS bestaat voornamelijk uit cognitieve gedragstherapie en sociale vaardigheidstraining. Omdat deze behandelmethoden niet altijd tot het gewenste effect leiden, wordt veel onderzoek uitgevoerd naar alternatieve behandelstrategieën.
Verschillende onderzoeken hebben een interactie tussen darmen en hersenen aangetoond. Zo komen gastro-intestinale klachten veel voor bij bijvoorbeeld personen met de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Bij ongeveer 30 tot 50% van de kinderen met een ASS komen gastro-intestinale voor. De samenstelling van het microbioom van kinderen met ASS verschilt significant met dat van neurotypische kinderen. Dit vormt dan ook een veelbelovend onderzoeksveld voor de behandeling van ASS.
In het huidige onderzoek werd het effect van de behandeling ‘Microbioom Transplantatie Therapie’ (MTT) bij achttien kinderen met ASS en gastro-intestinale klachten onderzocht. MTT bestaat uit de toediening van antibiotica, een darmreiniging en een maagzuur remmer, en vervolgens een dagelijkse feces microbioom transplantatie voor zeven tot acht weken.
De interventie liet significante verbeteringen zien in het microbioom, gastro-intestinale klachten en ASS gerelateerde klachten. De microbioom diversiteit was verbeterd en de samenstelling was gunstiger. Opvallend is dat de verbeteringen in microbioom en gastro-intestinale klachten ook na twee jaar nog aanwezig waren. ASS gerelateerde klachten (taalgebruik, sociale interactie en gedrag) waren zelfs nog verder verbeterd. Twee jaar na de behandeling waren ASS gerelateerde klachten met 45% verminderd en gastro-intestinale klachten met 58%, vergeleken met baseline.
Opvallend is dat veel participanten kenmerken deelden die zorgen voor minder diversiteit in het microbioom. Zo waren veel kinderen geboren via keizersnede, kregen zij minder borstvoeding en meer antibiotica, en ze hadden een verminderde vezelinname.
De resultaten laten zien dat MTT een veilige en effectieve therapie is voor kinderen met ASS en gastro-intestinale klachten. Er zullen echter grotere, placebo-gecontroleerde klinische studies uitgevoerd moeten worden, voordat deze behandeling goedgekeurd kan worden.
Geschreven door: Lynn O’Callaghan
Bron: Kang DW et al. Long-term benefit of Microbiota Transfer Therapy on autism symptoms and gut microbiota. Scientific Reportsvolume 9, 2019.